THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

15 Jan 2011

Videonkuvausraportti: Finntrollin matkassa Hämeenlinnassa

Published by YhteisHyvä, from December 8th 2009
Original link: http://www.yhteishyva.fi/viihde/haastattelut/videokuvausraportti_finntrolli/fi_FI/vidonkuvausraportti_fintrollin_matkassa_hameenlinnassa/

***
Yhteishyva.fi vieraili metallibändi Finntrollin videonkuvauksissa ja kuunteli helmikuun puolivälissä ilmestyvän Nifelvind-levyn ennakkoon. Lue bändi kuulumiset ja katso diashow kuvauksista jutun lopusta.
Helsinkiläinen Finntroll on noussut kansainväliseen suosioon eriskummallisella reseptillä: se roiskii raisua humppametallia ruotsiksi! Bändi on kiertänyt omalaatuisen fuusionsa ansiosta niin Euroopassa kuin USA:ssakin, ja sen levyjä on myyty pitkälle toistasataatuhatta.

Yhtyeen levy-yhtiö, saksalainen metallijätti Century Media Records, kutsui kymmenkunta lehdistön edustajaa seuraamaan bändin musiikkivideon kuvausta Hämeenlinnaan ja kuuntelemaan Nifelvind-albumin tuoreeltaan. Suurin osa toimittajista lennätettiin paikalle manner-Euroopasta. Yhteishyva.fi sai kunnian olla toinen kahdesta kotimaisesta kutsuvieraasta.

Kuvausryhmä Vasara Films oli rakentanut isohkon hallimaisen rakennuksen sisälle ”luolan”, jossa video kuvattiin.

Osa bändistä oli jo puettu riepumaisiin kangasrytkyihin ja maskeerattu maasta nousseiden metsänelävien näköisiksi. Kuvaukset olivat alkaneet paria tuntia aiemmin, ja videolla valon valtakuntaa symboloivan naisnäyttelijän osuudet oltiin saatu jo purkkiin.

Laulaja Vrethin osuuksien taltiointi alkoi paikalle päästyämme. Mies asettautui selälleen märkien lehtien päälle laitetulle makuualustalle ja ryhtyi toteuttamaan ohjaajan ohjeita. Ketään ei tuntunut haittaavan, että toimittajat räpsivät samalla kuvia ja sinkoilivat mielensä mukaan videokameran takana.

Pimeässä ja koleassa hallissa vallitsi rento tunnelma. Kun soittajilla oli taukoa, he antoivat haastatteluja – joko aamutossuissa tai paljain varpain!

Koska paikanpäällä ei saanut kattavaa kuvaa musiikkivideon sisällöstä, päätin kysyä asiasta Vrethiltä.

Mitä videolla tullaan näkemään?
Vreth: - Tällä hetkellä kuvataan lähikuvia hienoista ihoistamme ja huudoistamme.
- Videossa on ikään kuin kaksi eri maailmaa: valoisa maailma, jota me tuhoamme, ja meidän paskainen mutamaailmamme.

Videobiisin nimi on Solsagan, liittyvätkö kappaleen sanoitukset videon juoneen?
Vreth: - Ei ihan. Musta tuntuisi kornilta tehdä video, joka seuraa orjallisesti sitä, mistä laulat. Mutta molemmissa on samoja elementtejä mukana, kuten valo ja pimeys.

                   Visuaalisia peikkosäveliä

Videokuvauksissa leijonanosa ajasta kuluu yleensä odotteluun, ja aikataulut ovat liki aina myöhässä. Niin kävi nytkin. Filmiporukka ja bändi jäi viimeistelemään otoksiaan hallille, kun toimittajaporukka ja manageriporras ajoi Hämeenlinnan keskustaan syömään reilun tunnin myöhempään kuin oli suunniteltu.

Ennakkokuuntelun piti tapahtua Helsingin keskustassa sijatsevassa anniskeluravintolassa, mutta yhtyeen pr-henkilö päätti kuroa menetetyn ajan kiinni kuunteluttamalla levyn paluumatkalla tilataksissa! Kuski nakkasikin kiekon kelkkaan ja väänsi volume-namiskan kaakkoon.

Nifelvind vaikutti yhden pyöräytyksen perusteella Finntrollin monipuolisimmalta – ja kenties jopa parhaalta – levyltä. Siinä yhdistyivät sekä ensimmäisten albumeiden multainen, puolihumoristinen peikkosatumaailma että Ur Jordens Djupin (2007) selvästi synkempi black metal -kaahaus.

Niiden lisäksi säveltäjä Trollhorn on maalaillut tällä levyllä yhä laveammalla orkestraatiopaletilla, joka tuo mieleen hänen erään toisen bändinsä, Danny Elfmanin leffasoundtrackeille syvään kumartavan The Wickedin, albumit.

Nifelvind on tunnelmaltaan positiivinen ja erittäin visuaalinen. Kun sulkee silmänsä, sävelet muuttuvat mielikuviksi kostean mullan alla lymyävästä peikkovaltakunnasta.

Vreth, kuinka kuvailisit Nifelvindiä?
Vreth: - Se on vähän erilainen kuin muut levymme. Onhan tässä tietysti Finntroll-soundia, mutta myös enemmän metallia ja riffittelyä kuin ennen. Ja paljon akustisia instrumentaaliosioita.
Millaisia suunnitelmia teillä on keikkailun suhteen levyn tiimoilta?
Vreth: - Kun levy julkaistaan, lähdetään suoraan Paganfest-rundille, kierretään 24 päivää Euroopassa. Sen jälkeen ollaan pari viikkoa kotona ja mennään Jenkkeihin kuukaudeksi.
Entä Suomen-keikat, onko niitä luvassa?
Vreth: - On, mutta niistä ei vielä puhuta, heh.