THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

24 Sep 2013

Vreth interview from Blastbeat.nl

Original date: November 28th 2010 
Text: Amy Jackson 


Afgelopen zondag, 28 november had ik een interview met Mattias (Vreth) van Finntroll, and this is it:

Jullie nieuwste album Nifelvind is nu al een tijdje uit. Waar is het allemaal begonnen? Waar kwam de inspiratie vandaan?

Nou.. Er is niet echt één inspiratiebron. Finntroll haalt zijn inspiratie uit zoveel verschillende dingen en van zoveel verschillen de plaatsen. Het kan echt van alles zijn, dingen die we horen, zien of iets op de radio. Wij hebben voor dit album eigenlijk wat van het oude Finntroll materiaal gebruikt wat nog nooit gebruikt was op albums.

Het is vast veel werk geweest, maar zijn jullie tevreden met het uiteindelijke resultaat of had je nog enkele dingen willen veranderen?

We zijn eigenlijk heel erg tevreden met het resultaat. Normaal gesproken maken we het geluid met opzet een beetje ‘shitty’. Omdat we niet ‘te perfect’ willen klinken. Op dit album hebben we juist wel ons best gedaan om het zo goed mogelijk te laten klinken.

Ik kan met voorstellen dat het maken van een nieuw album veel stress met zich meebrengt, maar natuurlijk is het ook erg leuk. Wat is het vreemdste/grappigste wat er gebeurd tijdens het creëren van Nifelvind?

Niet iets specifieks vreemds of grappig. Maar het was wel een lang proces, meestal werken we er ieder thuis aan en dan komen we later bij elkaar. Dan eten we wat, drinken we bier, gaan we de sauna in en discussiëren/overleggen we over alles wat we bedacht hebben.

Aangezien mij Zweeds niet erg goed is, heb ik geen idee wat Nifelvind betekent. Wat betekent het en waarom hebben jullie gekozen voor deze titel.

Nou, ‘vind’ betekent ‘wind’. En in de noordse mythologieën heb je 2 verschillen de ‘hell’en: De koude hell en de warme hell. De Nifelhell is de koude hell en daar gaan ook all criminelen heen. Dus Nifelvind betekent iets als de wind die vanuit die hell gewaaid komt. We hebben voor deze titel gekozen omdat het past bij het geheel: Het geluid, de muziek zelf en alle artwork eromheen. Weird circus from hell.

Mij is verteld dat ieder nummer op nifelvind een ander verhaal of mythe verteld, hoe zit dit in elkaar?

Op dit album hebben we ons vooral geconcentreerd op de oude legendes en mythes. Vervolgens hebben we een Finntroll versie geschreven van deze legendes en mythes.

Wat maakt Nifelvind een echt Finntroll album? Wat is het echte Finntroll geluid?

Nou, de vrijheid om te doen wat je maar wilt. We hoeven onszelf niet te beperken. We kunnen alles doen wat we willen: Folk, death, black, een mengelmoes van alles. Het kan allemaal, we zeggen nooit ‘nu gaan we een blackmetal of een deathmetal album maken’, we gooien alles altijd gewoon door elkaar. Het echte Finntroll-geluid is dat er geen limiet is voor de mogelijkheden, alles is mogelijk.

Niet alle Finntroll-leden spreken Zweeds, weet iedereen waar de nummers overgaan of geloven ze het allemaal wel?

Meestal komen we bij elkaar en praten we over wat het worden moet. Verder verstaat Trollhorn het Zweeds erg goed en als hij dronken is spreekt hij het ook nog eens goed.

Waar ben je erg trots op, wat betreft het nieuwe album?

*denkt na* Ik vond het erg vet dat we de grote orkesten erbij betrokken hebben. Zoals ik net al zei, de vrijheid om te doen wat je maar wilt. We hebben zoveel inspiratie opgedaan uit de hele wereld.

Omschrijf Nifelvind in één zin:
 
Carinval from Hell

Wat is je favoriete Nifelvind nummer?

Dat verandert echt iedere keer. Momenteel is het Mot skuggornas Värld, aangezien we deze speciaal voor deze tour er tussen gezet hebben.

Oké, nu een paar vragen over de tour met Rotting Christ, Samael, Metsätoll en Nothnegal. Hoe is het tot nu toe geweest?

‘Chaos, complete and utter chaos’. Op een geode en op een slechte manier. Er zijn veel onverwachte dingen gebeurd, maar als het goed is, hebben we morgen alles weer onder controle.

Samael en Rotting Christ zijn death/black metal bands, hoe reageert het publiek op het verschil tussen deze bands en jullie met Metsätoll?

Nou eigenlijk hebben we de bands zelf uitgekozen, juist omdat we vonden dat ze zo goed bij elkaar passen, we zien ons zelf niet als ‘folkmetal band’, aangezien we ook oa black/death maken. Het gaat om doen wat je ook maar wilt en dat doen alle andere bands op deze tour ook. Het is een tour van bands die alles kunnen doen wat ze willen. En alle bandleden zijn ook erg cool, dat is ook erg belangrijk als je een maand met elkaar op tour bent. Natuurlijk merk je wel welk publiek voor welke band komt, maar dat is alleen maar goed. Zo leren mensen andere bands kennen en dat is goed.

Wat is tot nu toe het beste gedeelte geweest van de tour?

Waarschijnlijk de mensen die mee zijn op tour. Iedereen is zo ontspannen en kan met elkaar overweg. Erg professioneel, maar nog steeds cool.

Wat is je favoriete nummer om live te spelen?

Hmm, momenteel vind ik het erg leuk om Grottans Barn te spelen, aangezien het een goede manier is om ervaring op te doen met de ‘clean vocals’. En ik vind de uitdaging erg leuk.

Jullie hebben al veel getoerd, heb je een favoriete stad/land om in te spelen?

Het hangt er allemaal een beetje van af waar je naar op zoek bent. Maar ik vond Austin in Texas er gaaf!

Zijn er plaatsen waar jullie nog niet geweest zijn, maar waar je graag heen zou willen gaan?

Zeker! Maar ik ben erg blij dat dat volgend jaar eindelijk gaat gebeuren, we gaan eindelijk naar Australië!

Nu nog even iets heel anders, ik hoorde een gerucht dat jullie op Lowlands na jullie optreden de backstage afgebroken hadden, klopt dat?

*Kijkt heel verbaasd* Dat is niet waar, het enige wat er gebeurd is dat Routa backstage van zijn stokje gegaan is en dat we hem er weg hebben moeten dragen.

En de laatste vraag, vertel onze lezers van Blastbeat.nl, ‘what is the meaning of life’?

*lacht* Uhm.. ‘To be and to do stuff that makes you feel good. Do what you enjoy’